مراحل اجرای حفاری لوله های آب
برای حفاری لوله های آب یک گودال به عمق ۱٫۲۰ سانتی متر برای انشعابات لوله آب و ۱٫۵۰ سانتی متر برای لوله اصلی ایجاد می گردد. سطح زیرین آن را با خاک نرم و ماسه می پوشانند و لوله آب را در آن قرار می دهند، مجدد روی ان با خاک نرم و ماسه پر کرده و نوار خطر مرگ را می گزارند.
در ذیل به مراحل و نحوه حفاری لوله های آب توسط شرکت فرداسازان واحد می پردازیم.
۱- نقشه برداری مسیر
قبل از اجرای پروژه خط لوله، مسیری که باید لوله گذاری در آن انجام شود یعنی از مبدا تا مقصد خط لوله مورد بازدید قرار گرفته و به وسیله کارشناسان با توجه به عوارض و جنس زمین در طول مسیر بهترین مسیر اجرا مشخص شده و نقشه برداری میشود. این نقشهبرداری از مسیر عوارض زمین و ارتفاع قسمتهای مختلف مسیر را مشخص کرده و علاوه بر تعیین عمق مناسب برای قسمتهای مختلف خط لوله محل حوضچههای تخلیه آب و تخلیه هوا را نیز مشخص میکند. حوضچههای تخلیه آب در عمیقترین قسمتها و حوضچه های تخلیه هوا در بلندیها در نظر گرفته میشود. همچنین با توجه به اختلاف ارتفاع مبدا تا مقصد مسیر و اختلاف فشار آب در طول مسیر که نسبت مستقیم با این اختلاف ارتفاع دارد نوع و فشار کاری لوله را مشخص میکنند. با این نقشه برداری همچنین محل حوضچههای فشار شکن و یا ایستگاههای پمپاژ و نوع آنها وهمچنین محل مخازن مشخص میشود.
۲- میخ کوبی و کد دادن مسیر
در حین و پس از عملیات نقشه برداری در فواصل مشخص و با توجه به عوارض زمین در مسیر عملیات میخ کوبی صورت میگیرد هرکدام از میخهای کوبیده شده دارای شماره مشخصی بوده و علاوه بر نشان دادن مسیر خط لوله عمق آن قسمت را نیز مشخص میکند
۳- ایجاد جاده دسترسی و آماده کردن مسیر خط لوله
پس از طی مراحل بالا در امتداد مسیر در نظر گرفته شده برای خط لوله جادهای مناسب احداث میگردد این جاده دسترسی علاوه بر تسحیل در اجرای خط لوله، پس از اتمام اجرا برای تعمیر و نگهداری خط لوله مورد استفاده قرار میگیرد. در حین و پس از اجرای این جاده دسترسی قسمتهائی از مسیر که لزوم خاکبرداری یا خاکریزی قبل از حفاری در آنها قید شدهاست طبق نقشهها و دستورالعملهای اجرائی آماده و اجرا میگردد. با توجه به دستگاه درنظر گرفته شده برای حفاری و عوارض مسیر خط لوله ممکن است لازم باشد علاوه بر ایجاد جاده دسترسی قسمتی از مسیر یا تمام آن به وسیله گریدر، لودر و یا وسایل دیگر راهساری تسحیح گردد. به این معنی که ممکن است در قسمتهائی از مسیر با توجه به نقشه طراحی شده عمق کانال به قدری عمیق باشد که امکان خاکبرداری در یک مرحله به وسیله بیل مکانیکی نباشد در چنین مواقعی معمولاً چنین قسمتهائی به وسیله لودر و یا گریدر خاکبرداری شده و سطح مورد دلخواه را به دست میآورند. در قسمتهائی نیز ممکن است لازم باشد خاکریزی صورت گرفته و سپس بر روی آن قسمتها اقدام به حفر ترانشه و یا اجرای عملیات دیگر را کرد.
۴- حفاری
با توجه به عمق ، شرایط محل حفاری و همچنین کیفیت زمین در مسیر خط لوله وسیله مناسب برای حفاری تعیین میگردد. برای حفاری زمینهای خاکی و شنی سست از بیل مکانیکی چرخدار، برای حفاری زمینهای شنی و خاکی رگهدار و سفت از بیل مکانیکی زنجیری و برای حفاری زمینهای سنگی از بیل مکانیکی مجهز به پیکور و یا چکش کمپروسور استفاده میگردد. در داخل شهرها و مسیرها آسفالته با توجه به شیببندی نسبتاً ثابت آسفالت، حفاری معمولاً با عمق ثابتی انجام میگیرد فقط در قسمتهائی که جهت شیب تغییر پیدا میکند حوضچههای تخلیه هوا و یا تخلیه آب در نظر گرفته میشود ولی در مسیرهای خاکی و زمینهای خارج شهرها عمق ترانشه با توجه به عوارض زمین متفاوت بوده و بایستی با توجه به کدهای داده شده و عمقهای مشخص شده در هر کد حفاری انجام گیرد. عمق ترانشه در بین دو کد داده شده نیز باتوجه به عمق دو طرف و متناسب با طول بین دو نقطه مشخص و حفاری میگردد. در هنگام حفاری یک نفر در کنار کانال عمق کانال را چک کرده و یک نفر نیز در حین حفاری لب کانال را تمیز کرده و خاکهای اضافی را به داخل کانال برمیگرداند که بیل مکانیکی در حین حفاری آنها را خارج میکند این کار باعث صرفهجوئی در هزینه برای تمیز کردن کنار کانال پس از حفاری میگردد. در حین حفاری بهتر است خاکهای نرمتر که ممکن است در قسمتهای بالا یا عمیق کانال باشند نزدیکتر به کانال و خاکهای درشتتر در پشت آنها ریخته شود این کار موجب میشود در هنگام ریختن خاکسرندی برای زیر و روی لوله خاک نرم در دسترس باشد و در هزینه کارگری صرفهجوئی شود.
ارسال دیدگاه