دیوار پیش ساخته یکی از جدیدترین مصالح ساختمان سازی است که استفاده از آن به دلیل سرعت بخشیدن به فرآیند ساخت و ساز رواج فراوانی پیدا کرده است.
در سیستم ساختمان سازی سنتی، دیوارها نقش باربری داشتند و وزن سازه را تحمل میکردند اما در سیستم ساختمان سازی مدرن، وزن ساختمان از روی دیوارها برداشته شده و به اسکلت فلزی ساختمان منتقل گردیده است؛ از آنجایی که سبک ساختن سازههای ساختمانی اهمیت بسیاری دارد و همچنین همانطور که گفته شد دیوارها دیگر نقش باربری ندارند، اهمیت دیوارهای پیش ساخته بیش از پیش افزایش پیدا کرده است.
از مزایای اینگونه دیوارها میتوان به سرعت و سهولت در نصب، عایق صوتی و حرارتی مناسب، مقاومت در مقابل زلزله، افزایش زیربنای مفید ساختمان، قابلیت انتقال و قابلیت تعویض قطعات و همچنین سرعت در بازسازی ساختمان اشاره کرد.
قیمت دیوار پیش ساخته با توجه به جنس، کیفیت و نوع عایق به کار رفته در آن مشخص میشود که در انواع مختلفی همچون دیوار پیش ساخته بتنی، گچی، کنافی، ساندویچ پانلی و … تولید میشوند که در ادامه به توضیح هر یک از آنها پرداخته میشود:
دیوار پیش ساخته گچی
این نوع دیوار از مخلوط آب و گچ و در بعضی موارد مقداری پرکننده یا به اصطلاح فیلر، سنگدانه، الیاف و یا سایر افزودنیهای بدون زیان و غیر حساسیت زا ساخته میشود.
دانههای گچ به کار رفته در آن از گچ معمولی ریزتر است. پنلهای ساخته شده گچی به شکل کام و زبانهای کنار هم قرار گرفته و به وسیله یک نوع ملات مخصوص (که ماده اصلی آن گچ است) به یکدیگر متصل میشوند. این نوع دیوارها به عنوان دیوارهای غیر باربر و به منظور جداسازی فضا مورد استفاده قرار میگیرند.
دیوارهای پیش ساخته گچی شامل انواع مختلفی هستند که هر یک کاربرد مخصوص خود را دارند:
- دیوار پیش ساخته گچی سوراخ دار: برای کاهش وزن ساختمان آنها را سوراخ میکنند.
- دیوار پیش ساخته گچی ضد آب: برای فضاهایی که در معرض رطوبت هستند همچون آشپزخانه و سرویس بهداشتی از این نوع دیوارها استفاده میگردد.
- دیوار پیش ساخته گچی مسلح: برای بالا رفتن مقاومت آنها از پشم شیشه و پلی یورتان استفاده میشود.
- دیوار پیش ساخته گچی توپر: همانطور که از نامشان پیداست بدون سوراخ هستند.