منهول چیست؟
استفاده از منهول به دو هزار و چهارصد سالپیش آن هنگام که بابلیان سیستم لوله کشی فاضلاب را برای اولینبار در سطح شهر راه اندازی کردند، باز میگردد. منهول در واژگان فارسی به چاهک ترجمه شده است و در واقع به یک نوع اتصال اطلاق میشود که برای متصل کردن چند شبکه و خط راهرو مورد استفاده قرار میگیرد.
در شبکه فاضلاب نیز از راهرو برای متصل کردن چندین خط فاضلاب به یک مسیر مشخص و هدایت آن به یک شبکه واحد استفاده میشود. امروزه از منهولها برای دسترسی به شبکههای زیرزمینی که در سطح شهرها وجود دارند استفاده میشود که کار بشر را در دسترسی به این کانال ها آسانتر میکند.
منهولهای فاضلاب انواع مختلفی دارند و شما میتوانید بسته به نیاز و کارایی که دارد از آنها استفاده کنید در زیر به معرفی انواع آن و کاربرد هر کدام میپردازیم:
انواع منهولهای فاضلاب
- منهول فاضلاب بتنی (درجا و پیشساخته)
- منهول فاضلاب آجری
- منهول فاضلاب پلی اتیلنی
1- منهول فاضلاب آجری
این نوع منهولهای فاضلاب از دیرباز تا کنون مورد استفاده قرار میگرفتند و امروزه به علت هزینه پایینی که دارند هنوز هم مورد توجه واقع شدهاند. ساخت منهول فاضلاب آجری در ارتفاع حداکثر 3 متر انجام میشود و عرض دیوار در آنها 22 سانتی متر است. در بعضی از مواقع و در صورت داشتن تاییدیه دستگاه نظارت در عمقهای بالای 3 متر و در هنگامی که امکان استفاده از نوع بتنی نیست میتوان از نوع آجری البته با ضخامت دیواره 35 سانتی متر استفاده کرد. عرض این نوع منهولهای فاضلاب چیزی در حدود 1 تا 1.2 متر است و از معایب آنها میتوان به احتمال نشست آنها در طول مدت زمان طولانی اشاره کرد.
2- منهول فاضلاب بتنی
این منهولهای فاضلاب به جای نمونههای آجری معرفی شد و توانست به سرعت جای آنها را بگیرد که از دو قسمت بدنه و درپوش تشکیل شدهاند. همانطور که از نام آنها بر میآید از جنس بتن با مقاومت بسیار بالا ساخته میشوند که با توجه به جایی که قرار است نصب شوند به دو صورت ترافیکی و غیرترافیکی آماده میشوند. از نوع ترافیکی آن در محلهایی استفاده میشود که عبور و مرور در آنها بسیار زیاد است و طبیعتا باید این منهولها هم از مقاومت بالایی برخوردار باشند که در اغلب مواقع تحمل 8 تن بار متمرکز را دارند. در مقابل نوع غیر ترافیکی وجود دارند که در ساخت این نوع منهولهای فاضلاب میتوان از درب بتنی، چدنی، کامپوزیتی و فلزی استفاده کرد که به دو صورت پیش ساخته و درجا آماده میشوند که بسته به جایی که قرار است استفاده شوند میتوان یکی از دو نوع آن را انتخاب کرد. بیشتر منهولهای فاضلاب ساخته شده در داخل کشور نیز از این نوع میباشند.
3- منهول فاضلاب پلی اتیلنی
مشکلاتی که در دو روش قبلی ساخت منهولهای فاضلاب، اعم از خورندگی بالا در برابر گازهای سولفید هیدروژن موجود در پساب و فاضلاب وجود داشت باعث گردید که این نوع منهولهای فاضلاب بیشتر مورد توجه قرار بگیرند. میتوان از مزایای آن به مقاومت بالا در برابر خورندگی، مقرونه به صرفه بودن و همچنین سهولت استفاده از آنها را بیان کرد. که قابلیت اتصال به منهولهای فاضلاب بتنی و آجری و پلی اتیلنی را دارند و مانع ورود آب فاضلاب به آبهای زیرزمینی شده و در نتیجه به نوعی طرفدار محیط زیست محسوب میشوند.
ساخت و اجرای منهولهای فاضلاب پلی اتیلنی نسبت به نوع بتنی زمان کمتری نیاز داشته و البته وزن کمتری هم نسبت به نمونههای بتنی دارند و در بعضی مواقع حتی وزن تا حدود 50 درصد کاهش پیدا میکند این امر زمانی که بستر ما یک زمین باتلاقی و شنی است اهمیت بسیاری پیدا خواهد کرد و دیگر مشکلاتی از قبیل فرو رفتن و نشست کردن کاملا از بین خواهد رفت. با توجه به سطح صیقلی که در این نوع وجود دارد امکان چسبیدن گل و لای به آن بسیار پایین است و در صورت وجود با اولین فشار آب از بین میروند و البته به خاطر سایش پایینی که در برابر عوامل بیرونی دارند باعث طول عمر بیشتر آنها میشود.
ارسال دیدگاه