حفر چاه ارت (برق) توسط گروه مهندسی فرداسازان واحد، به این صورت است که چالهای از سطح زمین ایجاد میکنند تا به عمق خاک مرطوب برسند، تخته مسی را داخل چاه قرار داده و یک سیم از تخته به بیرون چاه به وسایل الکتریکی متصل میکنند.
در سایتهای کامپیوتری زمین مناسب از دو بابت حائز اهمیت است:
الف ـ حفاظت در مقابل صاعقه و اضافه ولتاژها
ب ـ به دلیل اهمیت تجهیزات نصبشده در سایت و کارکرد صحیح آنها، به خصوص تجهیزات دیجیتال و انتقال دیتا، با توجه به بکارگیری تجهیزات کامپیوتری جدید لازم است به موضوع ارت و روش اجرای اصولی آن اهمیت بیشتری داده شود تا در آینده از آسیب رسیدن به نیروی انسانی و تجهیزات کامپیوتری پیشگیری شده و از عملکرد صحیح تجهیزات اطمینان داشته باشیم.
لزوم استفاده از سیستم ارت:
به منظور حفاظت افراد و دستگاهها، اضافه ولتاژهای تولید شده در بدنه، که باعث صدمه دیدن دستگاهها و افراد میشود ، همچنین ولتاژهای بسیار زیاد و خطرناک ناشی از برخورد صاعقه با دکلهای کامپیوتری را باید در جایی خنثی کنیم. به همین منظور استفاده از سیستم ارت و حفاظت از تجهیزات، بسیار لازم و ضروری است. بهعلاوه با افزایش استفاده از سیستمهای دیجیتالی و حساس، لزوم بازنگری در طراحی، نصب و نگهداری سیستمهای حفاظتی گراندینگ وجود دارد. به طور خلاصه اهداف بکارگیری سیستم ارتینگ یا گراندینگ عبارتند از :
الف ـ حفاظت و ایمنی جان انسان
ب ـ حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
ج ـ فراهم آوردن شرایط ایدهال جهت کار
د ـ جلوگیری از ولتاژ تماسی
ه ـ حذف ولتاژ اضافی
و ـ جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه
ز ـ اطمینان از قابلیت کار الکتریکی
الف ـ انتخاب محل چاه ارت:
چاه ارت را باید در جاهایی که پایینترین سطح را داشته و احتمال دسترسی به رطوبت، بیشتر است قرار داد. چاه ارت باید حتیالامکان در عمق کمتری وجود داشته باشد و یا در نقاطی که بیشتر در معرض رطوبت و آب قرار دارند مانند زمینهای چمن، باغچهها و فضاهای سبز حفر کرد.
ب- عمق چاه :
با توجه به مقاومت مخصوص زمین، عمق چاه از حداقل ۴ متر تا ۸ متر و قطرآن حدودا ۸۰ سانتیمتر میتواند باشد. در زمینهایی که با توجه به نوع خاک دارای مقاومت مخصوص کمتری هستند، مانند خاکهای کشاورزی و رسی عمق مورد نیاز برای حفاری کمتر بوده و در زمینهای شنی و سنگلاخی که دارای مقاومت مخصوص بالاتری هستند نیاز به حفر چاه با عمق بیشتر است. برای اندازهگیری مقاومت مخصوص خاک از دستگاههای خاص استفاده میشود. در صورتی که تا عمق ۴ متر به رطوبت نرسیدیم و احتمال بدهیم در عمق بیشتر از ۶ متر به رطوبت نخواهیم رسید نیازی نیست چاه را بیشتر از ۶ متر حفر کنیم . به طور کلی عمق ۶ متر و قطر حدود ۸۰ سانتیمتر برای حفر چاه پیشنهاد میشود.
ج – اتصال سیم به صفحه مسی:
اتصال سیم به صفحه مسی بسیار مهم است و هرگز و در هیچ شرایطی نباید این اتصال تنها با استفاده از بست، دوختن سیم به صفحه و یا … برقرار شود. بلکه حتما باید سیم به صفحه، جوش داده شود و برای استحکام بیشتر با استفاده از ۲ عدد بست سیم به صفحه بسته شده و محکم شود.
برای جوش دادن قطعات مسی به یکدیگر از جوش برنج یا نقره استفاده شود و در صورت عدم دسترسی به این نوع جوش از جوش (Cad weld) استفاده شود.
د – حفر چاه ارت:
با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه چاهی با عمق مناسب و در مکان مناسب (با توجه با راهنمای انتخاب محل چاه ارت) حفر شود. شیاری به عمق ۶۰سانتیمتر، از چاه تا پای دکل برای مسیر سیم چاه ارت تا برقگیر روی دکل، همچنین برای سیم ارت داخل ساختمان حفر کنید. در صورتی که مسیر ۲ سیم مشترک باشد بهتر است مسیر دو سیم ایزوله شود. همینطور مسیر سیمها باید کوتاهترین مسیر بوده و سیم میله برقگیر و ارت حتی الامکان مستقیم و بدون پیچ و خم باشد و نبایستی خمهای تند داشته باشد و در صورت نیاز به خم زدن سیم، در طول بیش از ۵۰ سانتیمتر انجام شود.
حفاری چاه ارت و کارگذاری صفحه و لوازم مورد نیاز
ارسال دیدگاه